Бъдещето на класическото

Красотата е симетрия.

Всеки път се стряскам като видя този билборд в София.

Имам усещането, че някой ме замеря с Атински мрамор.

Хей, внимавай с пропорциите.  Не се усмихвай тайничко. Дори да си влюбен в някой с крив нос, скоро ще разбереш истината за „бързите поправки“. Не е шега красотата. Смееш се, а? А последния път като ходи в Сатирата защо не ти беше смешно? Цялата зала се залива от кикот,  а ти си се оцъклил все едно ти е прегрял вентилатора. Глезотии, ще се смееш, дори и пръстче да ти покажа само. Още не ти е изтекла гаранцията,  пък дефекти ще даваш.  Омръзна ми да те рефрешвам с класически цитати. Не знам откъде ги изрових, ама са много яки. Право в целта. Само дето някои са на латински, ама нейсе.

Омръзна ли ви да ви замерят с антични камъни, с цитати извадени от контекста? Защо да е симетрия? Кой така е решил? Красотата е жива. Всеки опит да я (с)хванете  е опит да я пратите в затвора, в болницата или в лудницата. В граничните зони на живота.

Това са  пообърканите ми мисли след прегледа на концепциите за понятието класическо в книгата на Салваторе Сетис „Бъдещето на класическото“.

Ако ти също искаш да напишеш рецензия за тази или друга книга на ЛИК, прочети тук!

4 Responses to Бъдещето на класическото

  1. Светла каза:

    И аз благополучно написах рецензия за книгата 🙂

  2. Ваня каза:

    Прочетох я днес, имаш завидно умение и търпение да подреждаш и обясняваш. 🙂

  3. Светла каза:

    Е, 11 години преподаване в провинциален университет помагат, ако човек иска да обяснява ясно. Не че са глупави студентите там, но понеже повечето преподаватели по дефиниция ги смятат за такива, практически на почти нищо не ги научават и аз всеки път трябваше да почвам с много простички неща :-).

  4. […] Бъдещето на класическото July 2010 3 comments and 1 Like on WordPress.com, 5 […]

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.