Как се прави катък

Знаех си, че трябваше да питам баба  как се прави катък преди да я хване склерозата.

Тя горката вече и в баницата не помни „що се туря“.

След кратко разследване открих засега две версии за приготвяне на катък.

Общото  и при двете е, че ви трябва „сегашно“ (лятно) овче мляко.

Знаех си, че съм права за овчето мляко –  спомените от детството са силни, особено тези, които са свързани с разни аромати. 🙂

През лятото заради зелената трева млякото е специално и високомаслено.

Първи вариант – родопски:

Варите млякото на водна баня дълго време

(1 до 3 часа) като го разбърквате периодически.

Втори вариант- тракийски (струва ми се по-модерен) :

В голям съд поставяте млякото и незнайно количество мая за сирене.

Пазите го на хладно и също го разбърквате периодически

(поне три пъти на ден) докато се получи желаната гъстота.

Подробности за сол никой не спомена, но ми се струва че може и без.

Ако успея дорде е лято да се сдобия с натурално овче мляко, ще пробвам рецептите и обещавам да споделя опит. 🙂

8 Responses to Как се прави катък

  1. Val каза:

    А аз бих потърсил австралийска овча вълна

  2. ppp каза:

    Прави се от гъсто овче мляко -август, септември мсец е най – гъсто. Вари се около 3-4 часа на водна баная за да се изпари част от водата с 1 чаена лъжичка сол на 1 литър мляко. Свареното мляко се слага на хладно да отлежава около седмица като се разбърква от време на време. След около седмица млякото постепенно започва да се сгъстява. Когато стане гъсто като рядка майонеза и вкуса му наподбява това на сиренето е готовo за консумация и това е т. нар. кътък.Може да се стерилизира по следния начин. Поставя се в буркани,запечатва се без да се вари, като капачката се покрива с нагорещена свещ,за да не влиза въздух и се съхранява в хладилник няколко месеца.

  3. Ваня каза:

    @ppp,твоята рецепта изглежда по-достоверна. :)Знаех си, че трябва и сол.

  4. Силвия каза:

    Здравейте,много исках да направя катък,така,че прегледах всички рецепти които намерих.От всички по малко и го направих по следния начин:
    Вземах 10л. биволско мляко,което е по гъсто от овчето,пък и овче не можах да намеря. Сложих го в голяма тенджера и го подварих,когато взема да се надига намалих котлова и беше едно бъркане към 4 часа.Значи млякото започна постепенно да си сменя цвета,става жълто,после запоцна да кафенее вече,стана гъсто като боза и когато вече реших че е достатъчно варенето,млякото се пресече. Направо щах да припадна,беше 2ч.през ноща….и този провал….легнах си нещастна.На следващия ден отидох отново за мляко,споделих с жената от която го вземах за провала си и тя ми каза,че като била дете майка и правела катък,но не варяла млякото толкова много,около час и половина,два най-много докато си промени цвета. Реших да пробвам този вариянт. Отново подварих млякото,бърках и много внимателно наблюдавах.Нато си смени цвета и остана 2/3 го спрях,внимателно го подсолих,сложих 5ч.л сол и ми се стори добре на вкус.Предварително си бях нагласила буркани и сипах горещото мляко в тях,във всики буркан сложих и малко пърченце сирене,колкото бобено зърно.Запечатах бурканите и ги обърнах,понеже млакото е горещо се запечатаха и не се наложи да ги заварявам.Понеже не знаех точно какво правя и незнаех какво ще се случи след месец,когато би трябвало да е готов катъка,оставих едно незапечатано бурканче в хладилника. Всеки ден го наблюдавам,от горе надолу започна да се променя,става много гъсто,нещо като каймак и всеки ден процеса слиза по надолу.Днес хеших да опитам,не мога да опиша какъв невероятен вкус има,наистина си струва този деликатес. Вмомента е минала една седмица,идея си нямям какво ще се получи като краен резултат,но исках да споделя за тези които искат да пробват.
    Дано разбрано съм писала,че нямям време да проверявам за грешки.

    • Ваня каза:

      Благодаря, Силвия! За споделения опит и за ентусиазма! А катъкът наистина е деликатес, струва си усилията. 🙂

  5. […] Как се прави катък June 2010 6 comments 3 […]

  6. toni каза:

    zdraveite az si kupix 10 litra ov4e mlqko slojixgo da se vari na vodna banq i pre neprekasnato barkane okolo 2 4asa mlqkoto se namali s okolo litar sled tova go iztodix i slojix po 1 lajica sol na litar i go slojix na xladno i vseki den go pribarkvax i okolo 7 den zapo4na da se sgastqva i go pribrax v burkani.mnogo se izvinqvam 4e pi6a taka no dano sam vi bila v polza

Вашият отговор на toni Отказ

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.